Olvasósarok

Kiadványaink

Konyv-v2

Gévai Csilla: Nagyon Kék Könyv - Mindent a vízről

A Nagyon Kék Könyv egy gyerekeknek szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozat második kötete. Míg az első rész, a Nagyon Zöld Könyv általában beszélt a környezetvédelemről, addig a Nagyon Kék Könyv a víz témáját járja körbe. A szerző vallja, hogy egyetlen ember sem vonhatja ki magát az egyéni felelősség alól, ha a vizek állapotáról és jövőjéről van szó.

A Nagyon Kék Könyv ihlette videó sorozat első epizódjában az nlc.hu bemutatott pár nagyon egyszerű, de annál látványosabb kísérletet a vízzel. Ezeket otthon, a konyhában is megcsinálhatjátok a gyerekekkel.

A Nagyon Kék Könyv apropóján a Fővárosi Állat- és Növénykertben jártunk két kisgyermek főszereplőnkkel. Kiderült, hogy a pingvinek, fókák és jegesmedvék élőhelyét hogyan befolyásolja a klímaváltozás.

Az nlc.hu-val, két ifjú horgásztitánnal és a Tisza-tó Matula bácsijával indultunk felfedező útra. A videóban megnézhetitek a Nagyon Kék Könyvben is bemutatott Tisza-tó csodálatos világát.

Kerry emanuel könyve

Kerry Emanuel: Amit a klímaváltozásról tudunk

Vannak, akik úgy gondolják, hogy a klímaváltozásról már mindent leírtak. Ez több okból sem lehet igaz, de ami a legfontosabb: lehetetlen, hiszen e sorok írása közben is változik. Az irányon és a mértékén zajlik – sokszor a tudományt is nélkülöző – vita, a klímaváltozás mint közéleti diskurzus pedig mindeközben bizonyosan hevül.

Kerry Emanuel amerikai professzor könyve azért unikális, mert nem akar eredményt hirdetni az “alarmisták” és “szkeptikusok” meccsén, mert tudja, hogy ez a meccs nem róluk szól. Legfeljebb róluk is. Meg rólunk. Mindannyiunkról.

“Ritka alkalmakkor forradalmi felismerésekre jutunk, és ilyenkor a már elfogadott tudás nagy részét el kell vetnünk vagy újra kell értelmeznünk” – írja a szerző.

Cover

A fenntarthatóság árnyalatai. Szerzők: Csath Magdolna, Horváth Klaudia, Nagy Balázs, Taksás Balázs

A fenntarthatóság nemcsak korunk egyik leggyakrabban idézett fogalma, hanem a legégetőbb társadalmi-gazdasági cselekvési igény is. A mai döntéshozók felelősek a jövő generációkért, ezért mindent meg kell tenniük azért, hogy a környezeti és társadalmi következményekkel nem számoló gazdasági növekedés útjáról áttérjünk a fenntartható fejlődés útjára.

Kötetünk tanulmányai felhívják a figyelmet a negatív tendenciákra, és megoldásokat javasolnak a legfontosabb vagyonelemek, a természeti, a humán és a társadalmi vagyon megőrizhetősége érdekében. A könyvben található elemzések és felvetett gondolatok reményeink szerint segíthetik a szemléletváltoztatást a gazdaságpolitika és a vállalati menedzsment területén egyaránt, de hatással lehetnek a társadalmi gondolkodásra is. Ajánljuk ezért a művet az állami és vállalati döntéshozók és minden, a jövőért ma tenni akaró állampolgár figyelmébe, különös tekintettel a felsőoktatás hallgatóira. Egyben ösztönözzük a kutató kollégákat, hogy fejlesszék tovább a kötetben felvetett gondolatokat.

Untitled

A XXI. század növekedéstörténetének feltárása

Itt az idő, hogy bátran áttérjünk az új klímagazdaságra. Ismerd meg a Globális Gazdasági és Klímabizottság megbízásából készült – energiára, városokra, élelmiszer- és földhasználatra, vízkérdésre, iparra, innovációra, valamint közlekedésre fókuszáló – jelentést!

Könyv fÖld borito(1)

Örökzöld könyvecske: A FÖLD

Gévai Csilla

Könyv viz borito(1)

Örökzöld könyvecske: A VÍZ

Gévai Csilla