Bemutatkozik a
Kék bolygó alapítvány

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre abból az összegből, amit a Magyarországról kivándorolt, és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektormérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára.

NEM MINDEGY, MILYEN NYOMOT HAGYUNK!

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány a megoldásokat keresi.

Szavak helyett

tettek

Az alapítványt a tenni akarás és az a felismerés hívta életre, hogy be kell látnunk: évtizedek óta „csak” tárgyalunk, egyeztetünk a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve látjuk az egyre borúsabb jövőt jósoló előrejelzéseket, azonban huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra a dilemmára, hogy miközben száz év alatt a Föld népessége három és félszeresére nőtt, az energiafelhasználásunk több mint megtízszereződött.

Majd helyett

most

Párizsban, 2015-ben végre megszületett a politikai megállapodás, hogy a hőmérséklet-emelkedést két Celsius-fok alatt tartsuk. Azóta négy esztendő telt el. Ha a legutóbbi kibocsátási adatokat nézzük, azt kell mondanunk: a párizsi klímamegállapodás bajban van. A szándék megvolt, de azt tettek nem követték.

Mások helyett

mi

Közös feladatunk csak akkor lehet sikeres, ha partnerei, támogatói, szervezői, valamint segítői lehetünk minden olyan kezdeményezésnek, programnak és szervezetnek, amely Magyarország és a Kárpát-medence fenntarthatósági prioritásait helyezi előtérbe.

HISZÜNK A BOLYGÓNKBAN ÉS A
KÖZÖSSÉG EREJÉBEN

Kik12
alapító

Áder János

Drámai változásoknak vagyunk tanúi és elszenvedői, éljünk a világ bármely tájékán: aszályok és erdőtüzek, viharok és áradások, szennyezett vizek és járványok, pusztuló termőtalaj és savasodó óceánok, rohamosan olvadó jégtakaró és emelkedő tengerszint. Mindez az emberi tevékenység következménye. Ha nem változtatunk, az évszázad végén – bő két emberöltő múlva – már nem lesz visszaút: a Föld jelentős része lakhatatlanná válik. Többet mutatÉvtizedek óta mázsás súlyú kérdések nehezednek ránk, és a megválaszolásukhoz szükséges idő vészesen fogy. El kell végre döntenünk, mit kezdünk az egyre gyorsuló klímaváltozással! Mert ma már nem az a kérdés, hogyan mentsük meg a Földet, hanem az: hogyan mentsük meg az emberi civilizációt. Ma még van remény. Hiszen a tudásnak, a technikai megoldásoknak javarészt birtokában vagyunk: csupán eltökéltség és bátorság kell, hogy a jövőnket szolgáló döntéseket meghozzuk. Hogy ne szalasszuk el az utolsó esélyt!
A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt azért hoztuk létre, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben és a környezeti fenntarthatóság érdekében partnerei lehessünk minden, közös jövőnkért tenni akaró, felelős embernek.
Legyen Ön is a szövetségesünk! Szövetségesünk a megelőzésben, a szemléletváltásban, mások meggyőzésében. Önmagunk, gyermekeink, unokáink jövőjéért.

Kik2
kuratóriumi elnök

Martonyi János

A 21. században a legfontosabb üzenet, hogy minden ember felelős minden emberért. Egyetemesen kell hát gondolkodnunk, nincsenek egymástól elszigetelt, lokális rendszerek és szabályok. És mégis az életünk lokálisan zajlik, a leghatékonyabban cselekedni lokálisan tudunk. A veszélyek – és a lehetőségek – azóta többszörösükre nőttek. Ugyanígy a felelősségünk, globálisan és lokálisan egyaránt. Ezért jött létre a Kék Bolygó Alapítvány.

Kik2
kuratóriumi elnök

Martonyi János

Kik3
kurátor

VIZI E. SZILVESZTER

„Sine praeteritis futura nulla”, múlt nélkül nincs jövő – mondja a latin közmondás. Az a világ, amelyet öröklünk és amelyet építünk, az nemcsak a jelenünket, de a jövőnket is befolyásolni fogja. Ezért korunk emberének hallatlan nagy a felelőssége abban, hogy hogyan változtatja meg a világot. Az általunk átépített földnek, amelyet örökül kapnak utódaink, szolgálnia kell földünk lakosságát.

Kik5
kurátor

SZŰCS GÁBOR

Úgy vélem, hogy a Föld Charta nyilatkozat felhívása még sohasem volt ennyire aktuális: „A közös sors a történelemben korábban soha nem tapasztalt módon arra szólít bennünket, hogy új kezdetekre törekedjünk. (…) Legyen olyan időszak a mienk, amelyre úgy emlékeznek majd, mint amelyben újjáéled az élet megbecsülése, erős elhatározás születik a fenntarthatóság elérésére, felgyorsul az igazságosságért és a békéért folytatott küzdelem, és örömmel ünneplik az életet.”* Többet mutatSzámomra a fenntarthatóság elsősorban a termelési és fogyasztási szokások megváltoztatását jelenti. Hiszek abban, hogy létezik a személyes döntéseinek önmagára és környezetére vonatkozó következményeit átgondoló, környezettudatos polgár. Valójában szinte minden hétköznapi cselekvésünk egyfajta erkölcsi értékválasztás is. A magam részéről az erre irányuló társadalmi tudatformáló, oktató-nevelő tevékenységet tartom az Alapítvány legfontosabb tevékenységének.

*Ferenc pápa „Áldott légy” enciklikája 121. oldal 207., kiadó: Szent István Társulat, 2015.

Kik5
kurátor

SZŰCS GÁBOR

Kik4
igazgató

Csepreghy Nándor

Megfigyeltem: mindig a jövőben reménykedünk. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnál megtanultam, hogy a jövő pedig bennünk reménykedik. Ezért az Alapítvánnyal támogatói szeretnénk lenni minden olyan kezdeményezésnek, amely felhívja a figyelmet a természeti értékeink nagyszerűségére, ugyanakkor pusztulására is; illetve partnerei azoknak a programoknak és szervezeteknek, amelyek válaszokat keresnek és adnak a környezeti, klímavédelmi és fenntarthatósági kihívásokra. Többet mutatAkár gyermekeinktől, akár professzorainktól, akár rutinos cégvezetőktől is rengeteget tanulhatunk. Új gondolatokra és új gyakorlati megoldásokra van szükség, amelyekben a természeti tőke, a tiszta víz, a tisztább levegő és a biodiverzitás gazdasági, társadalmi és egészségügyi előnyeit egyaránt figyelembe kell venni. Annak, aki meg akarja találni a klímavédelem kulcsát, meg kell értenie, hogy adottság az ember és a természet együttélése. Ez eldőlt a múltban, tehát az emberi jelenlét nélküli megoldások kivitelezhetetlenek.

VIDEÓTÁR

Lorem ipsum dolor sit
amet lore nor tamis

Lorem ipsum dolor sit
amet lore nor tamis

Lorem ipsum dolor sit
amet lore nor tamis

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk, melyet a honlap használatával tudomásul veszel.