Kap log

CSATLAKOZZ TE IS A 'MENTSD MEG, HASZNÁLD ÚJRA' PROGRAMHOZ!

Tegyünk együtt az ételpazarlás ellen!

A Kék Bolygó Alapítvány a Kaposvári Önkormányzattal és a Budapesti Brit Nagykövetséggel együttműködésben, az ENSZ ’Race to Zero’ kezdeményezéséhez csatlakozva közösen indít tesztprojektet Kaposváron, amelynek a középpontjában a fenntartható szemléletmódot népszerűsítő projektek állnak. A projekt egyrészről a szemléletformálást támogatja, másrészről piaci validációs lehetőséget biztosít a résztvevő cégek számára. A program egyszerre több generációt megszólítva, az élet különböző területein – a háztartási hulladéktól az élelmiszer-házhozszállításon át az eldobható műanyagpalackokig – hívja fel a figyelmet kézzelfogható megoldásokon keresztül arra, hogy hogyan válhat a kaposváriak mindennapi életének részévé a környezetileg fenntartható életvitel.

Race

RACE TO ZERO

A Race to zero egy globális kezdeményezés, amelyet az ENSZ hívott életre, célja, hogy a világ 2050-re zéró szén-dioxid kibocsátást érjen el.

Jelenleg 733 város, 31 régió és több mint 3000 vállalkozás csatlakozott a kampányhoz, köztük Kaposvár is.

KAPOSVÁRI ÖNKORMÁNYZAT

A Kaposvári Önkormányzat régóta elkötelezett a fenntarthatóság mellett. A város egyik fontos kezdeményezése a közösségi komposztálás. A kertvárosi övezetekben élők már egy ideje igényelhettek az önkormányzattól ingyenes komposztládákat. 2021 májusában azonban elhelyezésre került az első kaposvári közösségi komposztláda is.

A láda gondozását egy környékbeli általános iskola, egy óvoda és bölcsőde vállalta a Napkerék egyesület segítségével.

Gyerekeknek szóló állandó szemléletformáló hely lesz a 2021. szeptemberében induló Ökokuckó, ahol a gyerekek klíma- és energiatudatossággal valamit levegőminőséggel kapcsolatos szemléletformáló játékokat próbálhatnak ki.

Kapos

COMPOCITY

Tedd meg a következő lépést a vállalati fenntarthatóság irányába

A Compocity öko-robotok giliszták és manuális forgatás nélkül végzik el a feladatukat, a zárt rendszernek köszönhetően pedig nem jár kellemetlen szaghatással a folyamat.

Organikus és élelmiszer-hulladékból, minimális gázképződés mellett tökéletes tápanyagban gazdag komposztot hoznak létre, amivel nagyban hozzájárulnak a városok zöld területeinek javulásához.

Ha pedig valakinek nincs saját kertje, a Compocity abban is segít, hogy az elkészült komposztot olyan helyre szállítsák, ahol a legjobb hasznát veszik majd.

RAKUN

A leghigiénikusabb hulladékmentes ételcsomagolás
A Rakun Dobozközösség egy környezetbarát csomagolás, amivel az étel elvitelhez/kiszállításhoz használt egyszer használatos elviteles dobozok kiválthatók egy újrahasználható rozsdamentes acél dobozzal. A lebomló dobozokhoz képest egy olcsóbb megoldás, hiszen fix havidíjért korlátlan alkalommal használhatók. A vendéglátóhely egy jelképes 100 Ft/hó díjért használhatja a cseppmentesen záródó dobozokat.

2000+ darab
Egyszer használatos doboz szemétté válását előztük meg csupán néhány hónap alatt. Ennyi doboz egymásra rakva 120 méter magasra érne fel, ami kétszer olyan magas, mint a Nagyboldogasszony-székesegyház tornya.

300.000+ forint
Ennyit spóroltunk eddig előfizetőinknek, akik ahelyett, hogy szemetet vásároltak volna, előfizetésükkel a körfogásos gazdaság fejlődését támogatják.

Munch logo kis

A Planet Kaposvár keretén belül várjuk helyi éttermek jelentkezését a programba. Tegyünk együtt az ételpazarlás ellen!

MUNCH

Mit teszünk a pazarlás ellen?

A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! A Munch egy platform, amin keresztül vendéglátóhelyek és boltok kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket.

43 000+
ADAG MEGMENTETT ÉTEL
Ezzel körülbelül 118 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását előztük meg! Tegyél Te is az ételpazarlás ellen a muncholáson keresztül és otthon, a konyhában is!

2 000+
NÉLKÜLÖZŐHÖZ ELJUTTATOTT ÉTEL
Fedezd fel a MunCharity-t, a Magyar Élelmiszerbankkal közös jótékonysági projektünket, és hívj meg egy nélkülöző embert egy adag ételre!

35 000 000+
MUNCHOLÁSON MEGSPÓROLT FORINT
A Munchok olyan ételcsomagok, amiket az 40-60%-os kedvezménnyel vehetsz meg. Miközben Te spórolsz, a vendéglátóhelyek is csökkentik a veszteségüket, így mindenki jól jár!

PET-MENTES
ISKOLAPROGRAM

A PET-mentes iskolaprogramot azért hoztuk létre, hogy segítsen az iskolákba egy környezet- és egészségtudatosabb vízfogyasztási gyakorlatot bevezetni és az iskolákban a napi rutin részévé váljon a hálózatra csatlakoztatott vízadagoló automaták és kulacsok használata.

Kek-bolygo-alapitvany