FENNTARTHATÓSÁGI
TÉMAHÉT

2021. ÁPRILIS 19-23.

A Fenntarthatósági Témahét idén április 19-23. között kerül megrendezésre, melyen hazai és Kárpát-medencei iskolák vehetnek részt. A Témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás, olyan veszélyek, amik fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért nagyon fontos, hogy már az iskolában megismerjék a téma jelentőségét, és, hogy kis odafigyeléssel ők is tehetnek a Föld védelméért.

A Témahét kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság valamint a fenntartható közösségek.

A megadott témákat három korosztály számára (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgozhatják fel.

Two children play in a beautiful meadow of wild garlic
zold fold

ELNÖKI TANÓRA

A Témahét egyik kiemelt eseménye Áder János köztársasági elnök interaktív tanórája, mely idén is, mint minden évben a hét nyitóprogramja.

Az óra témája a fenntartható divat, melynek anyagát a Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv ide vonatkozó, Jól nézünk ki című fejezete adja. A Zöld Föld nem csupán egy tankönyv, hanem egy komplex oktatási-nevelési program, aminek célja, hogy felhívja a fiatalabb generációk figyelmét a fenntarthatóság, fenntartható életmód fontosságára.

DR. JANE GOODALL ONLINE TANÓRÁJA

Az idei témahéten a Jane Goodall Intézet Roots&Shoot projektjébe is bekapcsolódhatnak az iskolák. A Roots&Shoots egy világméretű gyermek- és ifjúsági program, melyet Dr. Jane Goodall indított útjára. Célja, hogy a gyerekek és fiatalok felfedezzék a körülöttük lévő problémákat, és olyan projekteket hozzanak létre, amikkel segítenek megoldani ezeket. A program különböző életkorú gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket köt össze, akiknek egy közös kívánságuk van: tenni egy jobb világért.

Janegoodall
Jane-goodall-intezet
Jane-goodalls-roots-and-shoots
Pontvelemhu
Fenntarthatosagi-temahet