FENNTARTHATÓSÁGI
TÉMAHÉT

2021. ÁPRILIS 19-23.

A Fenntarthatósági Témahét idén április 19-23. között került megrendezésre, melyen hazai és Kárpát-medencei iskolák vettek részt. A Témahét célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése. Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás, olyan veszélyek, amik fenyegetik Földünket, ha gyorsan nem változtatunk szemléletünkön és magatartásunkon. A szemléletváltásra a gyerekek a legfogékonyabbak, ezért nagyon fontos, hogy már az iskolában megismerjék a téma jelentőségét, és, hogy kis odafigyeléssel ők is tehetnek a Föld védelméért.

A Témahét kiemelt témái az erdő mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság valamint a fenntartható közösségek.

A megadott témákat három korosztály számára (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) kidolgozott tematikus óratervek és mintaprojektek segítségével dolgozták fel.

Two children play in a beautiful meadow of wild garlic
zold fold

ELNÖKI TANÓRA

A Témahét egyik kiemelt eseménye Áder János köztársasági elnök interaktív tanórája, mely idén is, mint minden évben a hét nyitóprogramja.

Az óra témája a fenntartható divat, melynek anyagát a Zöld Föld fenntarthatósági tankönyv ide vonatkozó, Jól nézünk ki című fejezete adja. A Zöld Föld nem csupán egy tankönyv, hanem egy komplex oktatási-nevelési program, aminek célja, hogy felhívja a fiatalabb generációk figyelmét a fenntarthatóság, fenntartható életmód fontosságára.

Roots & Shoots

Az idei témahéten a Jane Goodall Intézet Roots & Shoots projektjébe is bekapcsolódhatnak az iskolák. A Roots&Shoots egy világméretű gyermek- és ifjúsági program, melyet Dr. Jane Goodall indított útjára. Célja, hogy a gyerekek és fiatalok felfedezzék a körülöttük lévő problémákat, és olyan projekteket hozzanak létre, amikkel segítenek megoldani ezeket. A program különböző életkorú gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket köt össze, akiknek egy közös kívánságuk van: tenni egy jobb világért.

Janegoodall

Dr. Jane Goodall online tanórája

A Témahét másik kihagyhatatlan eseménye Dr. Jane Goodall online tanórája az erdőkről, amelyben a kutató személyes élményeiről beszél.

Dr. Jane Goodall interjú: A környezetvédelem apró dolgokban kezdődik

Dr. Jane Goodall közel hatvan éves áttörő munkájával nemcsak megmutatta nekünk, hogy a csimpánzokat meg kell védeni a kihalástól, hanem újradefiniálta a fajok megőrzését a helyi emberek és a környezet szükségleteinek figyelembevételével.

'JANE GOODALL: A REMÉNY' CÍMŰ FILM ONLINE VETÍTÉSE

A Témahét másik kiemelt eseménye ‘Jane Goodall: A Remény’ című film online bemutatása, amelyre 1000 iskola és 5000 magánszemély regisztrálhatott.

A dokumentumfilm végigveszi a világhírű főemlőskutató  60 évet felölelő pályáját, a Jane Goodall Intézet megalakulását, valamint a Dr. Goodall által indított közösségformáló természetvédelmi programokat.

Jane-goodall-intezet
Jane-goodalls-roots-and-shoots
Pontvelemhu
Fenntarthatosagi-temahet