ÁDER JÁNOS
PODCASTJA

KÉK BOLYGÓ

Környezetről, vízről klímáról. Áder János és vendége beszélget a fenntartható fejlődés, klímaváltozás, vízválság aktuális kérdéseiről.

Google podcasts iconSc Sp A

Tiszta víz - #24

A világ legszárazabb helyein, magyar cégek fejlesztéseinek köszönhetően juthatnak tiszta ivóvízhez az ott élők. A Pureco Kft. fenntartható és megfizethető vízgazdálkodási megoldásokat, termékeket, technológiákat és berendezéseket fejleszt, gyárt és értékesít. A Planet Budapestre készülve beszélgetés Horváth Bálinttal, a magyar vízipar múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

3 millió rés a pajzson - #23

Illúzió, hogy az a 3 millió ember, aki nem oltatta be magát, elkerülheti a járványt! Beszélgetés Dr. Merkely Béla professzorral a negyedik hullámról, az oltások hatékonyságáról, antitestek szerepéről, a koronavírus jövőjéről.

Nyárvégi visszaemlékezés - #22

21 adás után, a nyár végén, egy epizódot a Kék Bolygó podcast is “pihen”. Ezúttal egy ismétlő adásban elevenítjük fel a korábbi beszélgetések legemlékezetesebb gondolatait.

Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról II. - #21

Beszélgetés Szári Zsolttal a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztossal vízkormányzásról, biológiai zsákutcákról, a nagyhalak védelméről, vándorkagylók jóságáról, a kormoránok kártételéről – és még temérdek vízi világot érintő kérdésről. Második rész.

Szúnyog-szigeti beszélgetés a Balatonról I. - #20

Beszélgetés Szári Zsolttal a Balaton élővilágáért felelős miniszteri biztossal vízkormányzásról, biológiai zsákutcákról, a nagyhalak védelméről, vándorkagylók jóságáról, a kormoránok kártételéről – és még temérdek vízi világot érintő kérdésről. Első rész.

1 farmer + 1 póló = 10000 liter víz 2. rész - #19

Elképesztő és szégyenteljes ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Beszélgetés Mengyán Eszter újságíróval a fenntartható divatról. Második rész.

1 farmer + 1 póló = 10000 liter víz #18

Elképesztő és szégyenteljes ahogy a divatipar kizsákmányolja a természetet, tisztelet a kivételnek… De a tudatos fogyasztó sokat változtathat a helyzeten. Beszélgetés Mengyán Eszter újságíróval a fenntartható divatról.

A világ detektívüvegen keresztül - #17

Egy világhírű természetfotós, aki saját innovációja révén új perspektívából mutatja meg a természet harmóniáját, demokráciáját, varázsát és valóságát. Beszélgetés Máté Bencével sajátos látásmódról, életszemléletről, speciális technikáról – és egészen hétköznapi dolgokról…

Be kéne csukni a hűtőajtót! - #16

Miért fázunk májusban a Kárpát-medencében, és miért izzadnak ugyanakkor a finnek? Mi az oka a szélsőséges időjárásnak, és hogyan függ össze mindez a klímaváltozással? Beszélgetés Dr. Radics Kornéliával, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjével.

Fenntartható Hungaricum - #15

Évente közel 2000 iskolában, 400 ezer diák vesz részt a Fenntarthatósági Témaheteken. Riogatások vagy utcai vonulások helyett valós tudás.

Beszélgetés Matolcsy Miklóssal a témahetek főszervezőjével.

A rendszer katonái - #14

Hogyan lesz a jövő energiatermelése klíma- és fogyasztóbarát, olcsó és biztonságos?

Beszélgetés ifj. Chikán Attilával, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával.

Elbújni nem lehet - #13

A koronavírus fertőzést megúszni nem lehet, a járványt csak az oltással lehet legyőzni.

Beszélgetés Dr. Merkely Béla kardiológus professzorral, a Semmelweis Egyetem rektorával.

A világ új iránya - #12

A tudomány és demokrácia kompatibilitásáról, vizionárius vezetők elhivatottságáról, nemzeti értékelő jelentésről (is) beszélget Áder János Ürge-Vorsatz Dianával. Második rész.

Nincs „ingyenebéd”! - #11

Beszélgetés Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, a Nobel-békedíjjal elismert IPCC tagjával, a CEU professzorával a teremtett világ védelméről – első rész.

A világhírnév kapujában - #10

Két magyar fiatal gyógyszervegyész lány olyan baktériumkoktélt kevert ki, mely megszabadíthatja a világot az egyszer használatos műanyagoktól. A műanyag hulladék így új értelmet nyer.

Katinka az uszodán kívül - #09

Miközben tavaly kevesebb versenyt rendeztek és az olimpia is elmaradt, Hosszú Katinka megmutatta egy másik arcát. Beszélgetés környezettudatosságról, generációk felelősségéről, járványról és persze sportról.

Új elnök - new deal - #08

Joe Biden, az USA új elnökének egyik fő célkitűzése a klímaváltozás elleni küzdelem. Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal arról beszélget, hogy milyen intézkedésekre számíthatunk.

"Oltást, de azonnal!" - #07

Bár az elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztalhattuk, hogy Magyarországon a virológiához „is ért mindenki”, Szlávik János infektológus főorvossal Áder János mégis sorba veszi mindazt, amit a Covid elleni vakcinákról és azok hatásairól tudni érdemes. A beszélgetést január 15-én rögzítettük.

Olajkatasztrófa - #06

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb dunai szennyezése. Valaki vagy valakik fáradtolajat eresztettek a folyó ráckevei ágába. A pusztítás mértékéről és a kármentésről Siklós Gabriellával az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjével beszélget Áder János

Késői szüret - #05

A klímaváltozás hatása a borászatra: beszélgetés Bodó Judit tokaji és Dúzsi Tamás szekszárdi borásszal.

Dilemma négy tételben - #04

Kilábalás és finanszírozás zöldben. Beszélgetés Kandrács Csabával, az MNB alelnökével.

A hetedik csapás II. - #03

Beszélgetés Szlávik Jánossal régi és új vírusokról, melyek fölforgatják a világunkat, alapjaiban változtatják meg életünket.

A hetedik csapás I. - #02

Beszélgetés Szlávik Jánossal régi és új vírusokról, melyek fölforgatják a világunkat, alapjaiban változtatják meg életünket.

A kínai megoldás - #01

2060-ra Kína karbonsemleges lesz – jelentette be az ENSZ közgyűlésén az ázsiai ország elnöke. Áder János Bartus Gábor környezetgazdásszal ennek esélyéről beszélget.